Farfalle z klopsikami z soczewicy i kurkami
Gdy byłam dzieckiem nie przepadałam za daniami z grzybami i tak już zostało. Wyjątek stanowią kurki. Ich złotawy kolor zawsze zachwyca. Wystarczy dusić je kilka minut na maśle, by uzyskać delikatny smak i dodatek, który będzie pasować do jajek, mięsa czy makaronu. Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis właśnie na danie z makaronu z klopsikami z soczewicy. Przygotowuje się je dość szybko, a w smaku jest naprawdę dobre.
Składniki (dla 2 osób)
Klopsiki
- zielona soczewica (4 garście)
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
Sos:
- 200 g kurek
- 4 plastry dużej cebuli
- 2 łyżki śmietany
- łyżka oleju
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie (30 min)
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. W tym czasie przygotowujemy sos - cebulę siekamy w małą kostkę, a kurki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, po czym wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy aż się zarumieni. Wtedy dodajemy kurki i całość dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Następnie dodajemy dwie łyżki śmietany i przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem (warto dodać go więcej, wówczas danie będzie mieć wyrazistszy smak). Gotowy sos przekładamy do naczynia.
Ugotowaną soczewicę odlewamy i osuszamy, a następnie blendujemy, by uzyskać jednolitą masę. Wtedy dodajemy szczyptę soli, pieprzu i nieco więcej bazylii. Całość mieszamy, po czym formujemy w małe kulki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Do tego dania idealnie nadaje się farfalle, ale mogą być też świderki.
Gdy wszystko jest już gotowe na patelnię wrzucamy sos wraz z makaronem i dokładnie mieszamy. Dopiero wtedy dodajemy klopsiki i całość delikatnie mieszamy.
Danie przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
0 komentarze