Kasza gryczana z duszonymi kurkami
Sycące, niezwykle proste do przygotowania i smaczne danie z kurkami. Dodatkowo to bomba witamin i składników odżywczych głównie dzięki kaszy gryczanej, która zawiera m.in. bardzo dużo błonnika, żelaza, potasu, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a do tego ma właściwości odkwaszające organizm.
Zazwyczaj w kuchni kaszę gryczaną wykorzystuje się jako dodatek do mięs z ciężkimi sosami, gulaszu. Zupełnie zapominamy o tym, że dobrze komponuje się ona również z warzywami i wszelkimi sałatami. Oto przepis na jedną z nich z dodatkiem duszonych kurek.
Składniki
- natka pietruszki
- kasza gryczana
- oliwa z oliwek
- roszponka
- botwinka
- rukola
- kurki
- pieprz
- sól
Przygotowanie (15 minut)
Oczyszczone i pokrojone na małe kawałki kurki dusimy pod przykryciem na rozgrzanym na patelni maśle. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Następnie na talerzu układamy umytą rukolę, roszponkę, natkę pietruszki i botwinkę, a na nich ugotowaną kaszę gryczaną. Na wierzchu układamy kurki. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek i gotowe.
Smacznego!
0 komentarze