Rozgrzewająca zupa z soczewicy
Na jesienne chłody nie ma nic lepszego niż ciepła i pożywna zupa.
Moim numerem jeden pozostaje zupa z zielonej soczewicy z pomidorami.
Przepis na tą zupę jest wariacją na temat przepisu Marty Dymek - autorki bloga Jadłonomia.
Składniki
- zielona soczewica,
- czerwona cebula,
- puszka pomidorów,
- pietruszka,
- por,
- seler,
- marchew,
- imbir,
- czosnek,
- kozieradka,
- ziele angielskie,
- kurkuma,
- kardamon,
- sól,
- pieprz,
- suszona natka pietruszki.
Przygotowanie (10 minut)
Do gotującej wody wrzucamy ziele angielskie, pora, startego selera, pietruszkę i marchew. Całość gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmażany pokrojoną czerwoną cebulę i czosnek, aż zarumienią się.
Opłukaną soczewicę, cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy dodajemy do wywaru warzywnego. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut do momentu, gdy soczewica zmięknie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz suszoną natkę pietruszki.
Smacznego!
Smacznego!
0 komentarze