Awokado - właściwości zdrowotne i przepis na pyszne tosty
Jego delikatny smak łatwo podkręcisz ostrymi przyprawami. Skropione sokiem z cytryny nie ściemnieje. Dobrze komponuje się z różnymi sałatkami, tortillą oraz owocami w koktajlach i sałatkach. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To bomba potasowa.
Jeśli chcesz schudnąć to raczej nie powinnaś sięgać często po awokado ze względu na dużą zawartość tłuszczu i kaloryczność.
Zawarte w nim tłuszcze są łatwo przyswajalne przez organizm ze względu na sporą zawartość kwasów wielonienasyconych, odpowiadających m.in. za zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. Niekiedy awokado zaleca się do spożywania osobom z problemami z niedokrwistością czy przy nadciśnieniu. Zawarty w nim tłuszcz wykorzystywany jest także w procesie tworzenia niektórych kosmetyków i znany jest ze swojego dobrego wpływu na skórę.
Co ciekawe, najwięcej składników odżywczych znajduje się w pestce awokado, którą zazwyczaj wyrzucamy. Wystarczy wysuszyć ją na słońcu, a następnie roztłuc, zmiksować blenderem na proszek i dodawać do potraw.
Przepis na tosty z awokado
Składniki
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
- suszone pomidory w zalewie
- liście szpinaku
- awokado
- pieprz
- jajko
- olej
- sól
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju smażymy jajko sadzone z dodatkiem soli i pieprzu. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Kilka plastrów pomidorów w zalewie odcedzamy i kroimy na małe kawałki. W tosterze opiekamy chleb. Gdy będzie już gotowy układamy na nim warstwy szpinaku, jajka, awokado i pomidorów.
Smacznego!
Źródło: "100 roślin w twojej kuchni", M. Szustakowska-Chojnacka
0 komentarze