Czekolada z bakaliami. Prosty przepis na domowe słodycze
Domowa czekolada z takimi dodatkami, jakie sama chciałabyś w niej znaleźć. To możliwe! Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu. Uwierz - jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu. A ty będziesz mogła cieszyć się smaczną, zdrową i własną czekoladą.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekolady. Sama lubię usiąść wygodnie w fotelu z kubkiem gorącej herbaty, dobrą książką i kawałkiem czekolady. Szkoda tylko, że często nawet gorzka czekolada ze sklepu w swoim składzie zawiera cukier, a do tego lecytyny sojowe, tłuszcz mleczny. Dlatego też postanowiłam w końcu spróbować zrobić swoją własną wersję mojego ulubionego przysmaku. Poza tym ostatnio tak wkręciłam się w zdrowsze i domowe wersje słodkości, że w domu pojawiły się już dwie czekolady, babeczki i brownie:)
PS. Ta czekolada jest też dobra dla wegan:)
Domowe słodycze są dobrym pomysłem na prezent dla kogoś bliskiego.
Składniki
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 3 czubate łyżki dobrego kakao
- 4 łyżki oleju kokosowego
- miks bakaliowy
Przygotowanie
W rondlu na niewielkim ogniu roztapiamy olej kokosowy i masło klarowane, po czym dodajemy do kakao. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Miks bakalii (wykorzystałam orzechy laskowe, pinii, daktyle i migdały) siekamy na mniejsze kawałki. Płaskie naczynie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego masę kakaową. Następnie wsypujemy bakalie i wstawiamy na ok. 2 godziny do zamrażarki.
Gotową czekoladę dobrze jest przechowywać w chłodnym miejscu.
Gotową czekoladę dobrze jest przechowywać w chłodnym miejscu.
0 komentarze