Wegetariański wrap na upalne dni
Gotowanie wymyślnych dań w tak upalne dni, jakie ostatnio mamy, ma niewiele wspólnego z przyjemnością. I choć lubię gotować to ostatnio stawiam raczej na prostotę oraz krótki czas przygotowania dania. Idealnie wpisuje się w to przepis na wegetariańskie wrapy.
Składniki
- zielona soczewica
- ogórek małosolny
- pomidor
- bazylia
- tortilla
- cebula
- sałata
Przygotowanie
Do sitka wsyp szklankę nieugotowanych ziaren zielonej soczewicy i opłucz je pod wodą, a następnie wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez dwadzieścia minut. W związku z upałami soczewicę możesz ugotować dzień wcześniej wieczorem i przetrzymać przez noc w lodówce. Później wystarczy tylko zalać ją na sitku gorącą wodą.
Zmoczony placek tortilli włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu placka ułóż na nim sałatę, pokrojonego na cząstki pomidora, cebulę (proponuję czerwoną), ogórka małosolnego i dodaj ziarna soczewicy (2 łyżki do zupy). Na koniec dodaj listki bazylii i zwiń placek tworząc kieszonkę. By wrap nie był zbyt suchy możesz dodać sosu czosnkowego lub skropić warzywa oliwą z oliwek.
Z soczewicy której nie wykorzystasz możesz zrobić kotlety lub polać ją sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami.
Smacznego!
0 komentarze