Bób, kurki i ryż, czyli pomysł na tak pyszny obiad, że poprosisz o dokładkę
Nie sądziłam, że kiedykolwiek to napiszę, ale rozsmakowałam się w bobie. Te niepozorne warzywo jest bombą witaminową i, co ważne dla dbających o sylwetkę, nie jest kaloryczny. Jego smak nie wszystkim może odpowiadać, ale w połączeniu z delikatnymi kurkami duszonymi na maśle będzie o niebo lepszy niż zwyczajnie podsmażony na patelni czy ugotowany. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dzięki niemu do bobu udało mi się przekonać jego przeciwniczkę, a to danie tak jej smakowało, że poprosiła o dokładkę.
Składniki
- opakowanie kurek (200 g)
- torebka świeżego bobu
- natka pietruszki
- śmietana
- cebula
- pieprz
- masło
- sól
- ryż
Przygotowanie
Bób płuczemy pod wodą, a następnie gotujemy na parze lub w garnku aż będzie miękki. Czas gotowania zależy od tego czy przygotowujemy młode ziarna (wówczas gotujemy tylko kilka-kilkanaście minut) czy starsze (nawet trzydzieści minut gotowania). Trochę ostudzony bób obieramy ze skorupek.
Na rozgrzanym na patelni maśle (1 łyżka) dusimy pokrojoną w małą kostkę cebulę i uprzednio umyte, pokrojone na małe kawałki kurki. Gdy będą już miękkie, dodajemy bób, posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę (2 łyżki) i mieszamy. Następnie przyprawiamy solą i czarnym pieprzem. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
Na talerz nakładamy trochę ryżu oraz potrawki z bobu i kurek. Całość dodatkowo możemy ozdobić natką pietruszki.
Smacznego!
0 komentarze