Bruschetta z awokado i pomidorami z domowym pesto
Jeśli szukacie prostego przepisu na smaczną i zdrową przekąskę lub śniadanie, której przygotowanie nie pochłonie mnóstwa czasu, to bruschetta spełni wasze wymagania. Jej przyrządzenie według przepisu, który znajdziecie poniżej, zajmie nie więcej niż pięć minut. To jak - spróbujecie?
Bruschetta wywodzi się z włoskiej kuchni i, co ciekawe, dawniej była ponoć przekąską rolników. Obecnie praktycznie każda restauracja specjalizująca się w kuchni włoskiej ma ją w swoim menu. Można ją przyrządzić w wielu wariantach, choć najpopularniejsza nadal pozostaje bruschetta z pomidorami i bazylią. Tym razem proponuję Wam przygotowanie tej słynnej przekąski z domowym pesto zamiast posmarowania jej jedynie oliwą z oliwek.
Składniki
- bagietka lub zwykła sznytka, kajzerka
- oliwa z oliwek
- awokado
- pomidor
- bazylia
- pieprz
- koper
- sól
Przygotowanie
Pesto
Do miski wlej 4 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pół małego pęczka kopru oraz garść liści bazylii. Całość zmiksuj na jednolitą masę i dopraw solą oraz czarnym pieprzem.
Bruschetta
Bułkę pokrój na małe kromki o grubości ok. centymetra i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy grzanki będą zarumienione i chrupiące wyjmij je. Każdą z nich posmaruj odrobiną pesto, a na nim połóż pokrojonego w małą kostkę pomidora i awokado. Możesz udekorować bruschettę listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
6 komentarze
Uwielbiam wszystkie włoskie smaki ♡ chętnie samodzielnie przygotuję taką przekąskę. :)
OdpowiedzUsuńKuchnia włoska jest pyszna:) Bruschettę robi się bardzo szybko. Polecam:)
UsuńOm jom jom...ale bym zjadła:D Uwielbiam takie kombinacje!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Polecam wypróbować przepis. Jest prosty, szybki a grzanki pyszne:)
UsuńFajny pomysł, lubię bruschettę, a ta wersja jest bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńA do tego jak smakuje:)
Usuń