Placki bananowo-kokosowe, które przygotujesz w 5 minut!

Niezwykle prosty przepis na placki bananowe, które przygotujesz w pięć minut! Są pyszne, idealnie nadają się na śniadanie, a mimo tego że są wegańskie z pewnością będą smakować wszystkim, których nimi poczęstujesz. To jak - spróbujesz?



Wszystkie produkty niezbędne do przygotowania placków bez problemu kupisz w spożywczym sklepie lub markecie. Te placki są idealne dla osób, które z różnych powodów unikają produktów zawierających mleko, jaja oraz gluten. A do tego ich przyrządzenie jest bardzo proste i nie ma szans, żeby się nie udały.


Składniki (na 1 porcję)


  • mąka kokosowa (1/2 szklanki)
  • mleko roślinne (szklanka)
  • otręby (2 łyżki stołowe)
  • banan
  • oliwa


Przygotowanie (5 minut)

Banana pokrój w plasterki i wrzuć do garnka lub miski. Następnie dodaj mąkę kokosową, otręby i mleko roślinne (użyłam migdałowego, ale nadawać się będzie każde inne), po czym wszystko zblenduj. Powstałą masę formuj w niewielkie placuszki i smaż na rozgrzanej na patelni oliwie aż zarumienią się. 

Placki bardzo dobrze komponują się z lekko kwaskową konfiturą, np. z porzeczki. 

Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

4 komentarze

  1. Fajny pomysł, wykorzystam na...dzisiejszą kolację:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka cieszę się i mam nadzieję, że placki smakowały:)

      Usuń
  2. Świetny pomysł, lubię takie błyskawiczne dania :)

    OdpowiedzUsuń