Bataty w sosie pieczarkowym
Gotowanie wege obiadu oraz drugiego dla miłośnika mięsa nie jest najłatwiejsze, ale spokojnie - da się znaleźć na to rozwiązanie. Wege dieta w praktyce jest bardzo prosta, a jej dania tak smaczne, że często wystarczy dodać tylko odrobinę mięsa i mamy gotowe dwa obiady - wege i mięsny. I tak właśnie jest z tym przepisem na bataty.
W wersji dla miłośników mięsa wystarczy dodać tylko trochę pokrojonego w kostkę i upieczonego fileta kurczaka lub indyka.
Składniki (2 porcje)
biała fasola (szklanka ugotowanej)
pieczarki (kilka sztuk)
natka pietruszki
siemię lniane
1 duży batat
śmietana
cebulapieprz
olej
sól
Przygotowanie
Białą fasolę przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W związku z tym, że trzeba ją moczyć przez dwanaście godzin przed gotowaniem, lepiej jest to zrobić dzień wcześniej.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z cebulą posiekaną w drobną kostkę i dusimy aż będą miękkie. Dodajemy śmietanę (w wersji wegańskiej mleko roślinne) i doprawiamy solą, pieprzem.
W tym czasie w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni pieczemy pokrojone w kostkę bataty aż będą miękkie. Gdy są już gotowe, łączymy je razem z ugotowaną fasolą i polewamy sosem pieczarkowym. Całość posypujemy ziarenkami siemienia lnianego i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
4 komentarze
Batatów jeszcze nie jadłam...muszę w końcu kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Koniecznie musisz spróbować. Polecam też frytki z batatów.
UsuńPozdrawiam
Aga, do tej pory posypuję pieczone bataty cynamonem, zgodnie z Twoją sugestią!
OdpowiedzUsuńWow! Bardzo mi miło! Cieszę się)
Usuń