Rozgrzewająca zupa, czyli krem z pora z imbirem
Jeśli szukacie prostego i taniego przepisu na dobrą, rozgrzewającą zupę to właśnie go znaleźliście. Połączenie pora i ziemniaka może wydawać się zwyczajne i mało atrakcyjne, ale często najprostsze rozwiązania są najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku. Dzięki dodaniu odpowiednich przypraw te dwa warzywa smakują naprawdę dobrze. Słynący ze swoich rozgrzewających właściwości imbir sprawia, że ta zupa krem idealnie nadaje się na chłodne dni. To jak, spróbujecie?
Składniki (4 porcje)
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- 1 duży por
- kurkuma
- czosnek
- grzanki
- pieprz
- imbir
- sól
Przygotowanie
W garnku gotujemy dwa litry wody, po czym dodajemy do niej następujące przyprawy: łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki kurkumy i szczyptę gałki maszkatołowej. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz plasterki pora. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Gdy zupa ostygnie miksujemy ją na gładki krem, najlepiej ręcznym blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy z grzankami oraz natką pietruszki.
Smacznego!
4 komentarze
Takiej jeszcze nie jadłam, wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz wypróbować przepis:) A zupa naprawdę była smaczna.
UsuńCzęsto robię takie rozgrzewające zupy zimową porą :) Mój blog
OdpowiedzUsuńW mroźne dni takie zupy są bardzo wskazane:)
Usuń