Kasza jaglana, kurki i szpinak, czyli przepis na lekką kolację, obiad lub lunch do pracy


Przygotowanie smacznych, szybkich a przede wszystkim zdrowych posiłków wcale nie musi być trudne. Sałatkę z dzisiejszego przepisu przygotowałam w kilka minut z tego, co znalazłam w lodówce. Wyszło naprawdę smaczne wege jedzenie, które dobrze sprawdzi się też jako dodatek do ryb lub mięs. To jak - spróbujecie?


Lubię tworzyć nowe przepisy, a gdy z eksperymentów wychodzą smaczne dania to radość jest wtedy ogromna. Zapisuję je w swoim przepiśniku by później móc je bez problemu odtworzyć. Niektórymi dzielę się też na blogu z Wami. Gotowanie, zwłaszcza roślinnych dań, od kilku lat jest moją pasją. Zanim zostałam mamą potrafiłam spędzić w kuchni kilka godzin skrzętnie przygotowując obiad i ciasto na deser. Czasami według własnej fantazji a czasami próbując odtworzyć przepis z książki kucharskiej. Strony niejednej z nich zostały ozdobione plamą sosu pomidorowego lub odciskiem palca wymazanego masłem... Od paru lat stawiam jednak na szybsze i prostsze rozwiązania niż mięsa marynowane przez dobę a przygotowywane przez co najmniej dwie godziny. I taki właśnie jest też przepis, którym dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami. Świetnie sprawdzi się na lunch w pracy, lekką kolację a nawet obiad (również jako dodatek do mięs i ryb).


Składniki (na 1 porcję)

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
kilka listków bazylii
garść liści szpinaku
czerwona fasola (1-1,5 łyżki)
oliwa z oliwek
zielone oliwki
garść kurek
pieprz
sól

Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Umyte kurki kroimy na małe kawałki i dusimy na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek aż będą miękkie. Szpinak i bazylię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę z puszki płuczemy pod wodą. 

Na patelnię do kurek dodajemy pozostałe składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy chwilę (max. minutę) i voila! Danie gotowe. 



Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

0 komentarze