Krem z białych warzyw i co zrobić z czerstwym chlebem?

O tym przepisie mówiłam na Instagramie już dawno temu i wreszcie publikuję go na blogu. Od tamtej pory zrobiłam tą zupę kilka razy i z ręką na sercu polecam ją wszystkim. Zdrowa, sycąca, prosta i smaczna, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis. A do tego to kuchnia "less waste" i "zero waste".




Nie lubię marnować jedzenia i jak mogę staram się wykorzystywać to, co mamy w lodówce oraz szafkach. O tym, jak Polacy marnują żywność i co zrobić, by tego nie robić można przeczytać w artykule Co zrobić ze zwiędłymi warzywami i przepis na krem z cukinii. Najczęściej do kosza wyrzuca się niestety pieczywo. Zazwyczaj robiłam z niego grzanki do zup i sałatki, ale ostatnio spróbowałam dodać trochę chleba prosto do garnka z zupą. Nie wiedziałam, co z tego wyjdzie, ale powiem Wam, że to jedna z moich lepszych zup krem, jakie ugotowałam w swoim życiu. Naprawdę polecam ją każdemu. Wystarczy tylko trochę warzyw i mogą być pomarszczone. Mój prywatny krytyk kulinarny rozsmakował się w tej zupie i za każdym razem, gdy ją gotuję zjada jej bardzo dużo, a nie będę ukrywać, że zdarza się to niezwykle rzadko. Poniżej publikuję przepis i jestem bardzo ciekawa Waszej opinii. Będzie mi bardzo miło, gdy zostawicie komentarz pod tekstem lub napiszecie wiadomość na maila.



Składniki

czerswte pieczywo
pół bulwy selera
biała część pora
5 ziemniaków
2 pietruszki
pieprz sól




Przygotowanie

Obrane i pokrojone na małe kawałki warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, by były przykryte. Gotujemy aż będą miękkie. Następnie dorzucamy czerstwe kawałki chleba. Dodałam połamane na małe kawałki dwie kromki pszennego chleba, ale można wykorzystać również ciemne pieczywo. Zatapiamy chleb w zupie, by dobrze namoczył się, po czym całość miksujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Do podania zupy warto dodać natkę pietruszki. Zanim dodacie do kremu z białych warzyw śmietany najpierw go spróbujcie. Do większości zup zabielanie śmietaną nie jest konieczne, a ten krem jest naprawdę smaczny, a poprzez dodanie trochę chleba jego konsystencja jest lepsza.

Podziel się tym tekstem na:

4 komentarze