Roślinny piątek: najprostsze kotlety z selera

Kilka lat temu wśród zwolenników kuchni roślinnej furorę zrobiła tzw. seleryba, czyli kotlety z selera z odrobiną wodorostów i przypraw podobnych do tych wykorzystywanych do ryb. Dzięki czemu seler traci swój wyrazisty zapach, a smakiem naprawdę przypomina rybę. Kotlety, które dzisiaj proponuję są o wiele prostsze, a smakują równie dobrze.



Dzisiaj kolejny przepis z cyklu "Roślinne piątki". Wszystkie przepisy można przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Są przygotowywane z prostych składników. Wykonanie tych dań nie zajmuje dużo czasu. Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce "Roślinna kuchnia"


Składniki

bulion warzywny
bułka tarta
pieprz
jajko
seler
olej
sól

Przygotowanie

Obranego selera kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 centymetrów i wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem warzywnym. Domowy bulion można zastąpić gotową kostką bulionową (zerknijcie wcześniej na jej skład). Kostkę wrzucamy do wody i doprowadzamy do zagotowania mieszając co pewien czas. Selera gotujemy aż będzie miękki, po czym wyjmujemy, odsączamy i czekamy kilka minut aż trochę przestygnie. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i moczymy w roztrzepanym jajku (można zastąpić siemieniem lnianym) oraz obtaczamy z bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. 

Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

2 komentarze

  1. Spróbuję! A robiłaś kiedyś steki z kalafiora?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, a steków z kalafiora jeszcze nie jadłam. Masz może sprawdzony przepis i możesz podzielić się nim?:)

      Serdeczności!

      Usuń