Roślinny piątek: wege burger z czerwonej fasoli

Muszę przyznać się, że jestem wielką fanką burgerów, a te wege mają wielką przewagę nad klasycznymi mięsnymi. Możemy kombinować ze składem kotletów i za każdym razem mamy pewność, że wyjdą naprawdę smaczne. Ten, który dzisiaj proponuję jest z kaszy gryczanej, którą trudno wyczuć w tym kotlecie, także jeśli nie jesteście miłośnikami kaszy, to i tak wypróbujcie przepis.






Składniki (2 porcje)

ugotowana kasza gryczana (2 łyżki)
czerwona fasola z puszki (5 łyżek)
2 plastry cukinii
2 pieczarki
pieprz
olej
sól

dodatki:
ogórek kiszony
zielone oliwki
szpinak/sałata
pomidor
cebula


Przygotowanie

Fasolę przekładamy z puszki na sitko i płuczemy pod wodą. Następnie przesypujemy ją do miski, dodajemy posiekaną na drobne kawałki cukinię oraz pieczarki. Wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną, przyprawy i blendujemy tak, by masa była odrobinę grudkowata. Formujemy kotlety i obsmażamy po kilka minut z dwóch stron. 

Kajzerkę (lub bułkę do burgerów) podpiekamy w piekarniku. Gdy jest już chrupiąca, wyjmujemy ją z piekarnika, a do środka wkładamy kotleta oraz dodatki. Na koniec możemy dodać jeszcze ulubiony sos. 

Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

2 komentarze

  1. Nigdy takiego burgera nie jadłam i z chęcią bym spróbowała :) mimo ze wege nie jestem to lubie czasem zjeść takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam oczywiście:) Te przepisy są dobre dla wszystkich, a większość testuję na mężu, który nie zamierza rezygnować z mięsa w diecie jak na razie.

      Usuń