Roślinny piątek: najprostsza cukinia z sosem pomidorowym


Kiedy nie masz za dużo czasu, w lodówce pustki i musisz znaleźć kompromis przygotowując obiad dla miłośnika steków i warzyw. Wtedy najlepiej sprawdza się faszerowana cukinia, a dzięki nietypowemu kształtowi to proste danie nabiera dodatkowych walorów estetycznych.





Przyznam szczerze, że znalezienie kompromisu w przygotowywaniu dań roślinnych dla mnie i mięsnych dla reszty rodziny bywa nie lada wyzwaniem. Dlatego też próbuję w tym wszystkim znaleźć kompromis i gotować tak, by łatwo przerobić danie warzywne, aby pasowało do mięsa. Zależy mi też na tym, żeby nie spędzać dużo czasu w kuchni, nie kupować wymyślnych składników, a to co trafia na nasz talerz było zdrowe. I tak powstaje większość przepisów, które publikuję w ramach cyklu Roślinne piątek.




Okrągła faszerowana cukinia



Składniki

okrągła cukinia
sos pomidorowy
czosnek
bazylia
pieprz
ryż
sól


Przygotowanie (16 minut)


Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie odcinamy od góry kawałek cukinii i wyjmujemy delikatnie miąższ (można go poddusić z innymi warzywami i dodać do kaszy lub ryżu w innym daniu). Tak przygotowaną cukinię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy, aż ścianki będą trochę miękkie. Dzięki temu cukinia będzie chrupka. W tym czasie kilka łyżek sosu pomidorowego mieszamy z czosnkiem, bazylią, pieprzem i solą. Następnie dodajemy do sosu trzy-cztery łyżki ugotowanego ryżu i mieszamy. Do środka wyjętej z piekarnika cukinii nakładamy łyżką farsz i wkładamy ponownie na chwilę do piekarnika. Podajemy ze świeżymi ziołami. Tak przygotowana cukinia sprawdza się dobrze jako dodatek do warzywnych kotletów.

Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

0 komentarze